Viktminskning

 

Siffran på vågen och figuren i spegeln är något vi människor ägnar många vakna timmar åt. Flygvärdinnedieten, Banandieten, Viktväktarna, Atkins och GI-metoden är bara ett axplock av de bantningsmetoder som genom åren har lovat ge oss drömkroppen och bli smala.

Hälso- och bantningsindustrin
Idag är hälso- och bantningsindustrin större än någonsin och det finns en mängd hälsotidningar. Så gott som varje dag kan vi på löpsedlarna läsa om någon ny revolutionerande diet som ska få oss gå ner i vikt snabbt.

Många upplever hur det för varje år som går blir allt svårare att göra något åt vikten. Bilringarna, gäddhänget och ridbyxlåren verkar sitta som betong. Vad är det som händer i kroppen när vi blir äldre? Varför blir det så mycket svårare att gå ner i vikt? Beror det på att ämnesomsättningen förändras eller är det livet som förändras?

Gå ner i vikt ät vad du vill
Vill du få reda på hur du kan lägga om din kost och din livsstil och gå ner i vikt utan att svälta dig. Du behöver inte leva på äpple och vatten resten av livet. Det finns till och med plats för födelsedagstårtan, julgodiset och påskägget.

Flashiga viktminskningsprogram
Detta är inte något »flashigt«  viktminskningsprogram jag kommer att tipsa dig om, det är ett program som visar dig hur du på några månader ska göra för att börja rasa i vikt. Det handlar inte om en mängd måsten och förbud utan om vilja. Jag är övertygad om att måsten och förbud bara förstör våra chanser för att lyckas.

Denna artikel kommer ge dig de redskap och kunskaper du behöver för att forma din egen individuellt anpassade »diet och träning«. Här får du lära dig vad bra mat är, varför den är bra, hur du tränar på bästa sättet och gör de kloka valen, hur du ska tänka kring dina val och hur du ska återta kontrollen. Det handlar inte om en diet du följer under en kort tid utan om ett nytt sätt att leva.

Minska i vikt med din ämnesomsättning.

Är du nöjd med din figur? Om ditt svar är ”ja”, då är allt bra. Ger du däremot ett annat svar, kommer denna artikel här på träna hemma kanske vara intressant för dig.

Många människor är missnöjda med sin figur. Samtidigt finns det en uppsjö av goda råd om hur man ska kunna gå ned några kilo. Vare sig det är ”platt mage på tre veckor eller ”bikinidieten” så erbjuder de alla mer eller mindre verkningslösa bantningsmetoder. Alla de här ”snabbmetoderna” har en sak gemensamt, nämligen att de utnyttjar otåligheten hos den som vill gå ned i vikt. Vissa metoder utlovar en viktminskning på ca ett halvt kilo per dag, för att du snabbt ska få din drömfigur. En sådan viktminskning är visserligen möjlig på kort sikt, men då förlorar du inte bara fett utan också muskler och vatten.

Det finns naturligtvis en mängd specialistrådgivare inom området viktminskning och alla lägger tyngdpunkten på olika saker. Någon rådgivare koncentrerar sig på kostinformation, en annan på ett noga utarbetat motionsprogram, en tredje ger tips om hur du ska organisera ditt liv och en fjärde betraktar övervikt som ett psykologiskt problem och erbjuder hjälp för det. För att framgångsrikt nå en varaktig viktminskning är det bra att kombinera alla dessa faktorer.

Föreställ dig att alla dessa områden — kost, idrott, organisation och attityd — är benen på ett tungt bord. Varje enskilt ben bidrar till att göra bordet stabilt. Det räcker dock med att ett av benen är svagare, så blir bordet genast instabilt, precis som din föreställning om viktminskning.

Den här artikeln ska nu inte presentera ytterligare ett bantningsprogram som kan läggas till den långa raden av dieter. Vi kommer istället att lyfta fram de nödvändiga komponenterna i ett framgångsrikt program och förklara hur du på bästa sätt ska knyta dem samman för att nå ett varaktigt resultat. Initiativet till att omsätta detta program i verkligheten måste du sedan ta själv.

Ämnesomsättningen

För att kunna förstå varför kroppen kraftigt motsätter sig ett angrepp på sina reserver måste man ha en grundförståelse för hur ämnesomsättningen fungerar. Med begreppet ämnesomsättning menas egentligen bara kroppens samtliga biokemiska reaktioner.

I vardagligt tal brukar man alltid koppla samman ämnesomsättning med hastighet: ”Han har snabb ämnesomsättning, hon har långsam ämnesomsättning, det minskar ämnesomsättningen, medicinen ökade hennes ämnesomsättning” o.s.v. Uppenbarligen kan hastigheten på de kemiska processerna i vår kropp variera. Att ämnesomsättningar låter sig påverkas gör att det blir mycket svårare att skapa ett målinriktat program för viktminskning.

Egentligen vore det mest logiska att tänka sig att om jag tar in mer energi än jag förbrukar, ökar jag i vikt och om jag ta in mindre energi än jag förbrukar, minskar jag i vikt. Men vår ämnesomsättning fungerar inte så. För att lättare förstå vilka faktorer som samspelar vid viktökning eller viktminskning kan man föreställa sig ett handfat.

För att illustrera variationen ämnesomsättningen kan man tänka sig hur vattnet strömma in genom vattenkranen och försvinner ut igen genom avlopps hålet. Om inströmningen minskar (energiupptaget) blir vattenutflödet (energiförbruket) också automatiskt mindre efter ett tag. Hur stor minskningen blir, och när den inträffar, är individuellt. I omvänd riktning är processen naturligtvis likadan: Om energitillskottet ökar kommer energiförbrukningen också att efter en viss tid öka varaktigt.

Att aktivera ämnesomsättningen

När du nu har lärt dig lite om hur ämnesomsättningen fungerar och vill påverka din kroppsvikt, bör du undvika vanor som minskar din ämnesomsättning och skapa sådana som ökar den. Det finns tre praktiska sätt att på naturliga vägar stimulera ämnesomsättningen:

l. Muskeluppbyggnad (hypertrofi)

2. Fysisk aktivitet

3. Äta mer och/eller oftare

En hälsomedveten motionär skulle aldrig komma på tanken att på dåraktiga eller till och med illegala vägar öka ämnesomsättningen, t.ex. genom att sova för lite, utsätta sig för kyla, konsumera kaffe eller nikotin, medicinera eller dopa sig o.s.v. Låt oss alltså istället ägna oss åt de hälsovänliga metoderna för att få ämnesomsättningen att komma igång.

 

Muskeluppbyggnad

Eftersom muskelvävnaden aktivt genomströmmas av blod har den en snabbare och därigenom mycket högre ämnesomsättning än t.ex. fettvävnaden. Mer muskulatur kräver alltså en starkare ämnesomsättningsmotor, vilket leder till att bränsleförbrukningen är större även när motorn ”går på tomgång”. Målsättningen ”muskeluppbyggnad” har nästan förlorat lite av sin attraktionskraft i moderna gym. Då frågar man sig: Vad vill man egentligen åstadkomma med styrketräning om inte muskeluppbyggnad? På grund av envisa fördomar om styrketräning har många människor en felaktig uppfattning om fitnessträning, t.ex.:

  • Genom att träna ”problemområdena” kan jag punktuellt få bort fett och omvandla det till spänstiga muskler.
  • Genom styrketräning bygger kvinnor upp stora muskler.
  • Styrketräning med lätta vikter och många repetitioner gör mig smal och mina muskler spänstiga.

Sant är, att om det t.ex. vore möjligt att genom ökad aktivitet i en särskild kroppsdel lokalt förbränna fett, borde det ju också omvänt vara möjligt att genom inaktivitet lokalt samla fett i en särskild kroppsdel. Men fettlagringsprocessen styrs av den genetiska information som är lagrad i kroppscellerna.

Män utvecklar på basis av sina arvsanlag en s.k. äppelfetma, d.v.s. att överflödigt fett lagras framför allt runt magen. Kvinnor däremot utvecklar snarare en s.k. päronfetma, d.v.s. att överflödigt fett lagras på buken, runt höfter, på stjärten och på låren. Om vi förlorar fettvävnad sker det i omvänd ordning till hur den lagrades.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *