Träna på crosstrainer

Vad bränner flest kalorier?

Fokusera på att hålla uppe intensiteten när du tränar på en crosstrainer för att maximera förbränningen.

De flesta människor vill vara säkra på att de får mesta möjliga valuta för varje minut de kör konditionsträning, så det är viktigt att veta den relativa effektiviteten för varje maskin. De tre mest använda och tillgängliga konditionsmaskinerna är löpbandet, crosstrainern och cykeln. Alla dessa maskiner har potential att bränna mängder av kalorier, men effektiviteten är direkt relaterad till din intensitetsnivå.

Skruva upp motståndet.

En crosstrainer kan ge en effektiv helkropps workout om den har handtag som aktiverar överkroppen. Problemet med den är att de flesta människor använder dem på en mycket låg motståndsnivå och i relativt lågt tempo. Till skillnad från löpbandet, som lämnar dig i en hög på golvet bakom maskinen om du saktar ner för mycket, är crosstrainers konstruerade för att anpassa sig till den tränandes intensitet.

Detta innebär att om du inte koncentrerar dig på att hålla en rimlig takt och utnyttja motståndet eller lutningsinställningar för att maximera träningen, riskerar du att bränna mycket få kalorier. Å andra sidan, om du fokuserar på att upprätthålla måttlig till hög intensitet, kan träning på crosstrainer ge dig utmärkt kaloriförbränning.

Tips för att maximera förbränningen.

Ett bra sätt att övervaka din intensitetsnivå när du använder valfri konditionsmaskin är att bära en pulsmätare eller använda maskinens inbyggda. De flesta maskiner har skärmar som visar en uppskattad kaloriförbrukning och de hjälper dig att vara medveten om dina intensitetsnivåer. Många kan programmeras att pipa när du går under en viss pulszon.

Ett annat effektivt sätt att hålla din kaloriförbränning maximerad är att konsekvent variera träningen du utför. Om du använder samma maskiner och kör samma pass varje gång, kommer din kropp att anpassa sig och du bränner färre kalorier, för att så småningom riskera att stanna i utveckling

Beräknad kaloriförbränning.

Löpband, crosstrainer och cykel ger alla bra kaloriförbrännande träning, men den som kommer att ge dig högst förbränning är den du är mest benägen att använda med hög intensitet. Välj alltså den maskin du trivs bäst med att jobba hårt på inte den där du kan spendera en halvtimme utan att anstränga dig.

Träna bort smärtor från skolios med en crosstrainer

Smärtor som kan bli mycket bättre av att träna med en crosstrainer är om du har ryggsmärtor som till exempel lättare skolios. När du tränar med en crosstrainer så stretchar du kroppen samtidigt som du får muskler på ett fördelaktigt sätt.
Det viktigaste är ju inte att vara supersmal utan att din kropp skall må bra. Men däremot kan fetma orsaka både smärta i dina leder och andra sjukdomar som till och med är dödliga.

Vill du hjälpa till på traven med fettförbränningen eller gå ner i vikt om du så vill ska du äta mycket mindre kolhydrater och ändra din kost till att äta mer fisk och grönsaker. Tänk på att äta en rejäl frukost så att du inte blir hungrig. Det viktigaste är att du inte struntar i måltiderna, du ska äta fem mål om dagen. Innan träning kan du äta en liten banan så att du orkar köra i den styrkan du vill. Efter träningen måste du äta ordentligt då du har höjt din förbränning.

Lägg upp dina mål för träningen kombinerat med ett mat schema. Det är bra att ha små del mål med att öka styrkan och hastigheten på din träning.

Musklerna du får av din crosstrainer väger mer än fett så strunta i att väga dig i tid och otid. En crosstrainer är en maskin som är värd att investera i för ditt välmående.

 

Kom igång med din crosstrainer

Kom igång med din crosstrainer och som dessutom har blivit en mycket populär kondtionsträningsmaskin. Man kan jämföra med att en Crosstrainer är en blandning mellan ett löpband och steppmaskin. Med en crosstrainer tränar du hela kroppen och träningsvarianten är optimal eftersom alla dina muskler är aktiva. Du kan ställa in din träningsintensitet med att justera handtagen enkelt på en crosstrainer.

Har du inte möjlighet att åka iväg på träningspass till ett träningscenter så är det en självklarhet att du ska ge dig den bästa investeringen att äga din egen crosstrainer. Välj mellan en lätt, hård, eller en max. Har du kommit en bit på din träning är det ett bra alternativ att investera i en framdriven variant som till exempel Abilica Crosstrainer Stream FC V. Denna crosstrainer har 9 kg svänghjul och ger en tuff träning för de allra flesta. Du kan välja mellan 12 förprogrammerade program. Kontakta gärna oss vid frågor.

 

Bra träning vid ledvärk

Har du ont i dina leder är det en helt suverän träningsvariant att utöva sin träning med en crosstrainer. Det ger både en bra träning för hela kroppen och en bra konditionsträning. Det som är så bra med denna träning är att dina fötter aldrig lämnar pedalerna och det gör att du inte belastar dina leder på samma sätt.
Innan du kör på crosstrainern så värm upp dina leder i 10-15 min. Du kan stretcha dina stora muskler så att du får upp värmen ordentligt.

Trappa upp ditt träningsschema sakta med säkert med att köra lite längre pass för varje vecka och när du känner dig redo med att lägga till en dag till i veckan så gör du det.

De träningsformer man får en tränad kropp av är många och det beror självfallet på vad du själv trivs med att göra. All träning är bra om du tycker det är roligt.

Intervallträning är en mycket bra fettförbrännare och är du nybörjare så rekommenderas en intervall mellan 30-60 sekunder långa.

Kör 30 sekunder och vila 30-60 sekunder, känn efter vad du behöver i vila i början. Ju mer du vilar ju hårdare kan du köra i intervallen. Vilar du för lite mellan intervallerna orkar du mindre och mindre och tappar din styrka. Känn efter vad din kropp klarar. I början ska du inte ta ut dig för mycket då du kan bränna ut dig och kan då i slutet bli att du inte tycker att det är roligt längre. Resultatet blir då att du inte vill ställa dig på crosstrainern.

 

Att gå ner i vikt med crosstrainern

Många lovar sig själva, att NU gäller det, nu ska jag börja träna och vara nyttig osv. Lägg ner lovandet och ta det successivt med träningen som går uppåt, bättre och bättre. Låt intresset för träningen vara kvar istället för att försvinna.

För att gå ner i vikt med en crosstrainer ska du köra lågintensivt. Du ska hellre köra ett längre pass och tyngre än att köra lätta och kortare pass. Så högre belastning och längre pass gör att du förbränner mer fett och samtidigt som du bevarar din muskelmassa.

Sätt upp dina mål och följ dom! Ett träningsschema kan se ut så här för nybörjare.

Dag 1: (måndag)

Värm upp i 3 minuter och i lagom stegrande intensitet
Kör 15 minuters träning i lagom takt så att du kan prata samtidigt men ändå som ger dig lite flås
5 minuter lugn gång träning

Dag 2: (onsdag)

Värm upp i 3 minuter och i lagom stegrande intensitet
Kör 15 minuter intervall träning som innebär att du kör 1 minut så snabbt du kan och 1,5 minuter i mer lugnare fart. Detta kör du med 8 gångers upprepning.
5 minuter lugn gång träning

Dag 3: (lördag)

Värm upp i 3 minuter och i lagom stegrande intensitet
Kör en måttlig träning i 15 minuter och kör med så tung belastning du kan och när du känner att du har riktigt ordentlig syra i benen kan du minska belastningen tills dina ben känns tunga igen. Kör detta i 15 minuter.
Kör sedan i 5 minuter med en tung belastning
5 minuter lugn gång träning

Tisdag, torsdag och fredag kan rekommendera jag en morgonpromenad på 45 minuter innan frukost. Kör gärna Power walk. Den bästa tiden att promenera är absolut på morgonen innan frukost. Söndag kan du vila om du inte har en hund förstås som måste ut. Ta då lugna promenader så detta blir en vilodag för dig. På måndag kör du samma program igen med din crosstrainer och du har väldigt snart resultat med din träning.

 

Träningstips med Crosstrainer

Att gå ner i vikt tillsammans med en crosstrainer är ett mycket bra val! Det är en träningsform som är enormt snäll mot dina leder och risk för att få några skador samtidigt som du får en välformad kropp är mycket liten. När du börjar träna med en crosstrainer så ska du inte gå ut för hårt i början, utan starta långsamt med en stadig uppgång i intensitet.

Det finns olika sorters träningstips du kan göra med en crosstrainer beroende på vad du vill ha för resultat. Du ställer själv in intensiteten på ditt pass och det är självklart väldigt individuellt hur hårt du vill träna. Men var inte rädd med att höja till 12-13 och högre intensitet ju mer tränad du blir. Variera de olika träningspassen på crosstrainern. Det finns träning för alla muskler och vill du endast ha benträningen tillsammans med konditionen kan du enkelt ställa in det. Vill du gå ner i vikt är detta den perfekta träningsformen för dig! Det är både skonsamt och effektivt att gå ner i vikt med en crosstrainer.

Titta på din serie eller favoritfilm samtidigt i din surf platta när du kör ditt pass. Ditt träningspass som kan kännas just då för tillfället tråkigt kan genast bli mer intressantare. Tänk på att alltid vara noga med din uppvärmning i minst 10 minuter. Skippar du uppvärmningen presterar du inte lika bra och dessutom skadar du dig mycket lättare. Så börja använda maskinen lugnt och sakta stegrande uppåt för att sedan komma upp i den intensitet du har när du tränar som hårdast.

Många kör crosstrainern som en uppvärmnings maskin innan sitt styrketräningspass. Om det är så för dig kan du köra 20 minuters uppvärmning med crosstrainern och sedan ditt styrkepass och sedan avsluta med crosstrainern igen i 20-30 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *