Träna med hantlar hemma

Att träna med hantlar. är en av de saker jag inte kan vara utan när jag tränar. När jag började träna i min ungdom var det en sak som överraskade mig när det gäller att bygga muskler, är att man kan få väldigt bra resultat med att träna med hantlar.  Träna med hantlar är en effektiv form av träning som kan passa för många olika mål och behov. Hantlar är ett utmärkt verktyg för att träna styrka, uthållighet, koordination och balans, och kan användas för att träna både över- och underkroppen.

En av de stora fördelarna med att träna med hantlar är att de är lätta att komma igång med och att du kan träna nästan var som helst. Dessutom är hantlar en form av träning som är lätt att anpassa till olika förmågor och nivåer, så att du kan öka svårighetsgraden när du blir starkare. När du tränar med hantlar får du träna både styrka och uthållighet på samma gång. Hantlar ger motstånd och kräver att du använder dina muskler för att lyfta och sänka dem, vilket tränar styrka. Samtidigt kan du utföra många repetitioner med hantlarna, vilket ger en bra uthållighetsträning. Dessutom är hantlar en form av träning som är bra för koordination och balans, eftersom du måste koordinera dina rörelser och hålla balansen när du lyfter och sänker hantlarna.

De flesta gym har alltid en sak: Hantlar. Anledningen är att det är en gammal bra form av träning för att bygga upp muskler på kort tid. Att träna med andra träningsredskap och maskiner fungerar inte lika bra och effektivt som hantlar. Så här gör du för att få trimmade muskler när du ska träna med hantlar.

1. Du behöver inte ha en hel rack med hantlar, snarare är att du endast behöver ett par ”hantel handtag” där du lätt kan ta av och sätta på vikt plattor.
Plattorna kan enkelt förvaras i en låda för att du enkelt ska kunna nå dem och enkelt städa upp.

2. Jag rekommenderar att du också skaffar en bänk när du ska träna med hantlar, eller gör en bänk där man kan ligga på rygg för att utföra vissa hantelövningar. De flesta hantelövningar kommer att ske stående och sittande, men det finns en del ganska viktiga övningar där en bänk kan vara bra, såsom bröst press.

3. om du tränar med hantlar ”fria vikter” ska du tänka på att de är ryggraden i varje bodybuildares träning för att utveckla sin fysik. Du kommer att få maximal nytta och effekt när du ska träna med hantlar. Det bästa du kan göra är att kolla på några av dessa övningar och på så sätt kan du välja dom du tycker är bra och passar ditt mål.

Det finns många olika övningar du kan göra med hantlar, både för över- och underkroppen. För överkroppen kan du till exempel göra bicepscurls, tricepscurls, shoulder press och bench press, medan för underkroppen kan du till exempel göra squats, lunges och deadlifts. Du kan också göra kombinerade övningar som till exempel squats med hantlar, eller plankan med hantlar, som tränar både över- och underkroppen på samma gång.

 

 

Hantel bicep curl på lutande bänk

Hur:
Sitt på en bänk som lutar lite och håll en hantel i varje hand. Använd din biceps för att dra upp hanteln tills den når din axel, sänk dem sedan ner till din sida och upprepa.

Varför:
Se upp: denna position isolerar biceps och förhindrar andra muskler från att dela belastningen. Du kan arbeta hela musklerna genom att vrida handlederna ut något och hålla armbågarna riktade mot golvet i hela repetitionen.

Bicep press med hantel på bänk

Hur:
Sätt dig ner på bänken och vila din högra arm mot ditt högra ben och låt vikten hänga ner. pressa upp hanteln, pausa och sänk sedan ned hanteln. Upprepa med den andra armen.

Varför:
Detta hantel  bicepsmuskeln för maxprestanda.

 

Vriden hantel press Bicep

Hur:
Håll en hantel i varje hand vid din sida med handflatorna mot varandra. Använd din bicep för att pressa  upp hantlarna till axlarna växelvis och vrid handflatorna mot ditt bröst medan du lyfter dem. Sänk långsamt hantlarna ner till din sida och upprepa.

Varför:
Vridningen av handen gör så att hela underarmen får jobba mera. Denna övning kommer inte fokusera på dina bicepsmuskler så hårt som andra armövningar, men denna övning kommer att aktivera mer av din arm på kortare tid.

En arms Sittande tricepövning med hantel

Hur:
Håll en hantel i ena handen direkt bakom huvudet, med armbågen böjd och pekande mot taket. pressa upp hanteln tills din arm är rak och hanteln är direkt ovanför dig. Sänk ner armen tillbaka till utgångsläget och upprepa.

Varför:
Denna övning bygger upp armens baksida (tricepsmuskeln) och ger stabilitet till dina axlar och armbågar.

Det är viktigt att du väljer rätt vikt på hantlarna när du tränar, så att du kan utföra övningarna med rätt teknik och form. Om vikten är för lätt kommer du inte att få den träning du önskar, medan om vikten är för tung kan du riskera att skada dig.