Stretchövningar med pilatesboll

Stretchövningar är en del av ett bra träningsprogram

På den här sidan kommer du få massor av bra stretchövningar och information om stretching. Stretching bör utföras efter din uppvärmning och innan din styrketräning.

Stretching för obalanser i muskler skall utföras innan du börjar belasta dina muskler, för att säkerställa korrekt rörelsemönster. Intensiv stretching bör göras i slutet av din träning.

Här är några av de förmåner du får från Stretching.
• Bättre hållning
• Förbättrad balans i muskler
• Minskad träningsvärk
• Ökad fysisk prestanda/kapacitet/muskelkoordination
• Förbättrad fysisk välbefinnande
• Minskad risk för skador
• Ökat blodflöde/näringstillförsel
• Och det känns bra!

Stretching bra eller dåligt?
Som vanligt pågår det en debatt om nyttan med stretching. En del experter anser att stretching efter träning är onödigt, eftersom musklerna slappnar av naturligt efter att de dragits samman.

Andra menar till och med att stretching kan vara skadligt före uppvärmningen och då kan leda till sträckningar eller sönderslitna muskler. Det senare är med stor säkerhet sant, däremot inte det förra.

De flesta träningsexperter anser att man kan ha nytta av regelbunden smidighetsträning. Precis som musklerna kan förtvina om man inte använder dem, kan musklerna, lederna och ledbanden förlora sitt rörelseomfång om man inte stretchar.

Ju äldre du blir, desto mindre elastiska blir musklerna. Stretching kan dock fördröja eller sakta ner den här processen, och det finns inget fysiologiskt skäl till att en spänstig vuxen inte kan ha samma grundläggande smidighet som en yngre person.

Så tappa inte som vuxen bort rörelser som var lätta att utföra som barn. Öva genom att vrida och sträcka dig i olika ställningar regelbundet, så förblir kroppen mentalt och fysiskt beredd på rörelse. Du kommer också att se att stretching är ett underbart hjälpmedel för avslappning, då det hjälper till att lindra den spänning som byggs upp under det normala dagliga livet.

Pilatesbollen är ett utmärkt redskap för stretching, eftersom den hjälper dig att anta och behålla positioner som kanske skulle vara omöjliga utan den. Med bollen som stöd kan du gradvis styra in kroppen i rätt ställning utan att vara orolig för att misshandla lederna eller tappa balansen.

Eftersom bollen ger dig en stor, bekväm yta att stretcha på, kommer du att se att du kan sträcka dig längre och slappna av mer och på så sätt få mesta möjliga nytta av stretchpasset.

Genom att rulla bollen i olika riktningar kan du dessutom lätt anpassa ställningen och känna töjningen exakt där du vill.

Du kan utföra alla eller några stretchövningar efter att du har gjort alla de muskelstärkande övningarna. Du kan också göra en enda stärkande övning följd av en stretchövning av samma muskel och fortsätta att växla så genom hela programmet.

Du kan även göra enbart stretchövningarna för att träna smidigheten och få hjälp att slappna av. Håll kvar varje stretch i 10-30 sekunder — stretchövningen blir då varsam utan risk för skador eller översträckning. Om du planerar att bara stretcha måste du värma upp först med 15 minuters ”konditionsträning” så att du blir varm.

Stretchövningar är en del av ett bra träningsprogram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *