Kroppsviktövningar

Är du trött på att behöva gå till gymmet för att få en stark och hälsosam kropp? Då har du kommit rätt! I den här artikeln kommer vi att diskutera kroppsvikt övningar som du kan göra hemifrån utan någon utrustning. Dessa övningar kan hjälpa dig att bygga styrka och öka din uthållighet, samtidigt som de bränner fett och förbättrar din kroppshållning. Låt oss dyka in i detaljerna om hur du kan få en starkare och hälsosammare kropp med hjälp av kroppsvikt övningar.

Vad är Kroppsvikt Övningar?

Kroppsvikt övningar är övningar som används för att förbättra kroppens styrka och uthållighet utan att använda någon träningsutrustning. Dessa övningar kan användas som en del av en träningsrutin eller som en komplett träningsprogram. De är mycket användbara för personer som vill träna hemma utan att köpa dyra träningsredskap.

Fördelar med Kroppsvikt Övningar

Kroppsvikt övningar har många fördelar. De hjälper till att bygga muskler och öka uthållighet, vilket är avgörande för att ha en hälsosam och stark kropp. Här är några andra fördelar med kroppsvikt övningar:

 • Ingen utrustning krävs: Kroppsvikt övningar kan utföras hemma utan att behöva köpa någon utrustning. Detta gör dem till ett utmärkt alternativ för personer som vill träna hemifrån.
 • Förbättrar kroppshållning: Kroppsvikt övningar kan hjälpa till att förbättra kroppshållningen genom att stärka kroppens kärna och ryggmuskler.
 • Bränner fett: Kroppsvikt övningar kan också hjälpa till att bränna fett och förbättra ämnesomsättningen.
 • Varierade övningar: Det finns många olika kroppsvikt övningar som kan hjälpa till att träna alla muskelgrupper.

15 Kroppsvikt Övningar Du Kan Göra Hemifrån

Här är 15 kroppsvikt övningar som du kan göra hemifrån utan att behöva någon utrustning. Dessa övningar kommer att hjälpa dig att bygga styrka och öka din uthållighet.

1. Armhävningar

Armhävningar är en klassisk kroppsvikt övning som tränar bröstet, triceps och axlar. Det är också en utmärkt övning för att bygga överkroppsstyrka.

2. Plankan

Plankan är en av de mest effektiva övningarna du kan göra för att stärka dina core-muskler, vilket innefattar magmusklerna, ryggmusklerna och bäckenbottenmusklerna. Det är också en övning som kan göras var som helst, utan behov av gymutrustning.

Så hur tränar man plankan? Här är en enkel steg-för-steg-guide:

 1. Börja med att lägga dig på golvet på alla fyra, med händerna direkt under dina axlar och knäna direkt under dina höfter.
 2. Sträck ut dina ben bakåt så att du kommer upp på tårna och bildar en rak linje från toppen av ditt huvud till dina hälar.
 3. Spänn dina magmusklerna och håll din kropp i en rak linje. Tänk på att inte svanka i ryggen eller höja upp höfterna för högt.
 4. Håll positionen i minst 30 sekunder. Försök gradvis att öka tiden du kan hålla plankan.
 5. Upprepa övningen flera gånger.

Det finns också flera varianter av plankan som du kan prova för att göra träningen lite mer utmanande. Här är några exempel:

 • Sidoplankan: istället för att ligga på magen, lägg dig på din sida och stöd dig på armbågen. Lyft upp höfterna och håll kroppen i en rak linje.
 • Benlyft: när du är i plankpositionen, lyft upp ena benet och håll det uppe i några sekunder innan du byter till det andra benet.
 • Armlyft: när du är i plankpositionen, lyft upp ena armen och sträck den framåt. Håll i några sekunder innan du byter till det andra armen.

Kom ihåg att det är viktigt att ha rätt teknik när du gör plankan för att undvika skador. Börja med korta tider och öka gradvis när du blir starkare. Lycka till med träningen!

3. Klassisk Sit-Ups

Klassisk sit-ups tränar magmusklerna och är en utmärkt övning för att bygga en stark och tonad mage.

4. Utfall

Utfall tränar benen och rumpa, samtidigt som det förbättrar balansen och koordinationen. Det är en utmanande övning som kan utföras med eller utan hopp.

5. Knäböj

Knäböj tränar benen och rumpa och är en av de mest effektiva kroppsvikt övningar för att bygga benstyrka. Det kan också hjälpa till att förbättra balansen och koordinationen.

6. Rygglyft

Rygglyft tränar nedre ryggmusklerna och hjälper till att stärka kroppens kärna. Det är också en utmärkt övning för att förbättra hållningen.

7. Mountain Climbers

Mountain climbers tränar kroppens kärna, benen och armarna samtidigt. Det är en utmanande övning som också kan hjälpa till att öka uthålligheten.

8. Armhävningar Med T-rotation

Armhävningar med T-rotation tränar bröstet, triceps, axlarna och kroppens kärna. Det är en utmanande övning som också hjälper till att förbättra kroppshållningen.

9. Fågeldog

Fågeldog tränar ryggmusklerna, kroppens kärna och axlarna. Det är en utmärkt övning för att förbättra hållningen och förebygga ryggsmärtor.

10. Höga Knän

Höga knän tränar benen, rumpa och kroppens kärna samtidigt. Det är en utmärkt övning för att öka hjärtfrekvensen och förbättra uthålligheten.

11. Russian Twist

Russian twist tränar kroppens kärna och sidomuskler. Det är en utmanande övning som också kan hjälpa till att förbättra kroppshållningen.

12. Burpees

Burpees tränar hela kroppen samtidigt och är en utmanande övning som kan öka hjärtfrekvensen och förbättra uthålligheten.

13. Armhävningar Med Klapp

Armhävningar med klapp tränar bröstet, triceps och axlarna samtidigt. Det är en utmanande övning som också kan hjälpa till att förbättra kroppshållningen.

14. Plankan Med Sidokick

Plankan med sidokick tränar kroppens kärna och sidomuskler samtidigt. Det är en utmanande övning som också kan hjälpa till att förbättra balansen och koordinationen.

15. Jumping Jacks

Hej där! Jumping Jacks är en enkel men effektiv träningsövning som kan hjälpa dig att få upp pulsen och förbättra din kondition. Här är en steg-för-steg-guide för hur man gör Jumping Jacks:

 1. Börja med att stå upp rakt med fötterna tillsammans och armarna längs med sidorna.
 2. Hoppa upp och sprid ut dina ben bredare än axelbredd.
 3. Samtidigt som du hoppar upp, lyft armarna upp över huvudet.
 4. Hoppa sedan tillbaka till utgångspositionen med fötterna ihop och armarna längs med sidorna.
 5. Upprepa övningen flera gånger.

Det finns flera varianter av Jumping Jacks som kan göra övningen mer utmanande eller anpassa den efter din träningsnivå. Här är några exempel:

 • Låga Jumping Jacks: istället för att hoppa helt upp, hoppa bara tillräckligt högt för att sprida ut dina ben och lyfta armarna till axelhöjd.
 • Snabba Jumping Jacks: gör Jumping Jacks i snabbare takt för att öka pulsen ytterligare.
 • Stjärnhopp: istället för att bara sprida ut benen, hoppa upp och sprid ut både armar och ben ut till sidorna för att skapa en stjärnform.

Jumping Jacks är en enkel övning som kan göras var som helst utan någon utrustning. Det är också en bra uppvärmningsövning innan en träning eller för att bryta upp en stillasittande dag. Kom ihåg att hålla en bra teknik och landa mjukt på dina fötter för att undvika skador. Ha kul med din träning och kämpa på!

Sammanfattning:

Kroppsvikt övningar är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att träna hela kroppen. De kan utföras var som helst och kräver ingen dyr utrustning. Genom att använda olika varianter av kroppsvikt övningar kan du träna alla muskelgrupper i kroppen och bygga styrka, uthållighet och balans.

Genom att inkludera kroppsvikt övningar i din träningsrutin kan du förbättra din hälsa och fysiska form på ett effektivt och hållbart sätt. Det är viktigt att börja med en lämplig uppvärmning och att utföra övningarna med rätt teknik och form för att undvika skador.

Fortsätt utföra dessa övningar regelbundet och utmana dig själv med högre intensitet och variation. Kom ihåg att kombinera träningen med en hälsosam kost och en aktiv livsstil för att få bästa möjliga resultat.

FAQs:

 1. Vilken är den bästa kroppsvikt övningen för att bygga muskler? Svar: Det finns många effektiva kroppsvikt övningar för att bygga muskler, men några av de mest populära inkluderar pull-ups, dips, och pistols.
 2. Kan jag träna kroppsvikt övningar varje dag? Svar: Ja, du kan utföra kroppsvikt övningar varje dag, men det är viktigt att variera din träning och låta musklerna vila och återhämta sig.
 3. Hur många repetitioner ska jag göra av varje övning? Svar: Det beror på din fysiska form och dina träningsmål. För att bygga styrka kan du utföra färre repetitioner med högre intensitet, medan för att öka uthålligheten kan du utföra fler repetitioner med lägre intensitet.
 4. Kan jag göra kroppsvikt övningar om jag har skador? Svar: Det är viktigt att rådgöra med en läkare eller fysioterapeut innan du börjar träna om du har några skador eller hälsoproblem.
 5. Vad är fördelarna med kroppsvikt övningar jämfört med andra typer av träning? Svar: Kroppsvikt övningar kräver ingen dyr utrustning och kan utföras var som helst. De tränar hela kroppen samtidigt och kan bygga styrka, uthållighet och balans på ett effektivt och hållbart sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *