Keto diet

Ketogen diet, eller keto diet, är en lågkolhydratdiet med högt fettinnehåll som har visat sig vara effektiv vid viktminskning och kan ha andra hälsofördelar. Dieten bygger på idén att genom att begränsa kolhydratintaget och öka fettintaget kommer kroppen att gå in i ett tillstånd av ketos, där den börjar bränna fett för energi istället för kolhydrater.

Keto dieten innebär vanligtvis att man får cirka 70-80% av dagliga kalorier från fett, 20-25% från protein och 5-10% från kolhydrater. Detta motsvarar vanligtvis att man konsumerar mycket få kolhydrater, vanligtvis mindre än 50 gram per dag. Livsmedel som är tillåtna på keto dieten inkluderar kött, fisk, ägg, mejeriprodukter, grönsaker med lågt kolhydratinnehåll och hälsosamma fetter som avocado och olivolja. Processade livsmedel, söta livsmedel och spannmål rekommenderas vanligtvis inte.

Keto dieten kan vara effektiv vid viktminskning och kan ha andra hälsofördelar, inklusive att förbättra blodsockerkontrollen, minska inflammation och minskar risken för vissa kroniska sjukdomar. Men den kan vara svår att följa och kan inte vara lämplig för alla. Det är viktigt att tala med en vårdgivare innan du påbörjar någon ny diet, inklusive keto dieten, för att avgöra om den är säker och lämplig för dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *