Atkinsdieten

Atkinsdieten är en lågkolhydratdiet som utvecklades på 1970-talet av Dr. Robert Atkins. Dieten bygger på antagandet att genom att begränsa kolhydratintaget kommer kroppen att gå in i en tillstånd av ketos där den börjar bränna fett för energi istället för kolhydrater.

Atkinsdieten har flera faser, inklusive induktionsfasen, den pågående viktminskningsfasen och förberedelse- och underhållsfaserna. Under induktionsfasen, som vanligtvis är de första två veckorna av dieten, begränsas kolhydratintaget till 20 gram per dag. Denna fas syftar till att starta viktminskning och initiera ketos. Under den pågående viktminskningsfasen ökas kolhydratintaget gradvis när dietisten närmar sig målvikten. Förberedelse- och underhållsfaserna innebär ytterligare ökningar av kolhydratintaget för att hjälpa dietisten att behålla sin viktminskning.

Protein- och fettintag är vanligtvis högt på Atkinsdieten, med livsmedel som kött, fisk, ägg och ost som grundpelare. Grönsaker som är låga i kolhydrater, såsom bladgrönsaker och broccoli, är också tillåtna i begränsade mängder. Processade livsmedel, söta livsmedel och spannmål rekommenderas vanligtvis inte.

Atkinsdieten har varit kontroversiell, med vissa experter som hävdar att den är ohälsosam på grund av dess höga mättat fettinnehåll och brist på vissa näringsämnen. Andra hävdar att den kan vara effektiv vid viktminskning och kan ha vissa hälsofördelar. Det är viktigt att tala med en vårdgivare innan du påbörjar någon ny diet, inklusive Atkinsdieten, för att avgöra om den är säker och lämplig för dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *